Tuomo Rainio Kuvitteellisia kehoja ja konenäkyjä 2.–24.10.2021

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Tuomo Rainion näyttely Kuvitteellisia kehoja ja konenäkyjä tutkii algoritmien tuottamia kuvia ja havaintoja. Esillä olevissa videoteoksissa Rainio hyödyntää keinoälyä ja konenäköohjelmistoja. Vähäeleisten teostensa materiaalina taiteilija on käyttänyt videolle tallentamiaan kaupunkinäkymiä, historiallisia muotokuvamaalauksia ja 3D-skannauksia antiikin veistoksista. Keinoälyn hyödyntämät algoritmit pelkistävät näkyvän maailman datapisteiksi, jotka näyttelyn teoksissa ovat saaneet uuden tulkinnan.

Galleriassa nähtävät teokset tutkivat algoritmien ja inhimillisen havainnon suhdetta. Teoksissa ihmiskehot näyttäytyvät yksinkertaisina tikku-ukkoina ja historialliset maalaukset tyhjinä naamioina, mutta molemmista voi kuitenkin lukea jäänteitä inhimillisistä eleistä ja ilmeistä. Algoritmien tuottama havainto ihmishahmosta on pelkistys, mutta samalla se avaa näkymän keinoälyn kuvitteelliseen katseeseen.

Studiossa esillä oleva videoteos puolestaan tarkastelee kuvan ajallisuutta jonakin ei-vielä-esittävänä tai ei-enää-esittävänä. Abstraktin, tietokonegrafiikalla toteutetun teoksen kuvallisuus on tuotettu historiallisten veistosten poikkileikkauksista. Teos häilyy esittävän rajalla ja tuntuu kuin viivojen jatkuva liikehdintä ehdottaisi esittävän kuvan ilmenemistä.

Galleriassa videoteoksia säestää mykkäelokuvien tapaan akustinen piano. Pianistia näyttelyssä ei kuitenkaan nähdä, vaan automaattipianon koskettimet liikkuvat itsestään, aavemaisesti, näkymättömän soittajan painamina. Säveltäjä Jouni Hirvelän näyttelyä varten toteuttama musiikki heijastelee Rainion videoteosten koneellista inhimillisyyttä sekä niiden liikerytmejä, joissa algoritminen mekaanisuus rinnastuu virtuaalisten kehojen liikehahmoihin.

Tuomo Rainio on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka työskentelyssä yhdistyy digitaalinen valokuva, video ja ohjelmointi. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Valokuvataiteen koulutusohjelmasta Aalto-yliopistosta vuonna 2011. Rainio työskentelee taiteen ja teknologian lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2005 alkaen. Viimeisimpänä hänen teoksiaan on ollut mukana Riga Photography Festivalilla vuonna 2020. Hänen teoksensa Untitled (Gravitational Waves) on koettavissa osana Nykytaiteen museo Kiasman ARS17+ Online Art verkkotaiteen kokoelmaa. Rainion teoksia on mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valokuvataiteen museon sekä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmissa, sekä Valtion taidekokoelmassa. Taiteilijan verkkosivu: www.tuomorainio.fi

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus/Uudenmaan taidetoimikunta ja soitinlainaa Sibelius Akatemia.

 

Tuomo Rainio
Kuvitteellisia kehoja ja konenäkyjä

2.–24.10.2021
Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio