Ulla Kokki Light fabulous frogs 4.6.–2.7.2021

Hippolyte Studio

Ulla Kokin valokuva- ja kollaasiteoksissa etsitään hetkeä, jolloin kaikki on muuttumassa, eikä samana pysyminen ole mahdollista. Kuvat saavat ajattelemaan kuinka kaikki hetket ovat tällaisia, menneen ja tulevan kosketuspintoja, jossa ’nyt’ on kuin avaruusalus tai aikakone, jolla liikumme menneestä tulevaan. Kokin omasta elämästään ja lähiympäristöstään poimimat ja keräilemät kuvat ovat visuaalisia muistumia, joihin usein voimakkaat kokemukset, oli kyse siten onnesta tai surusta, tiivistyvät. Suurten yksittäisten kokemusten ympärillä on paljon muitakin hetkiä, joihin niihin liittyvät tunteet toki tarttuvat – mutta ennen kaikkea elämä koostuu pääosin juuri näistä muista hetkistä.

Lähiympäristön havainnointi ja kuvaaminen on katseen kääntämistä eri suuntaan kuin valokuvalla on usein tapana. Ulla Kokin kuvat tarkastelevatkin juuri sitä, mikä pysyy tavallisen elämisen taustalla; sitä, minkä voisi sanoa olevan ei-mitään ja joka ei ole nähtävissä ilman tietoista katsetta. Päivittäisen elinpiirin ja ’epätapahtumien’ tallentaminen ei pyri ottamaan kohdettaan haltuun vaan se muodostaa kuvaamisen tavan, jossa ihmettely muuttaa asioiden luonnetta tavallisista erikoisiksi ja huomion arvoisiksi, mitäänsanomattomasta merkitykselliseksi. Kun perinteisesti odotamme kuvalta juuri tätä erityisyyden tallentamista, tuo merkityksettömienkin hetkien tallentaminen niihin tuntua arkisuuden hahmon takana piilevästä maagisuuden potentiaalista.

Ulla Kokin teokset tuovat esiin myös kiinnittymistä oman elinpiirimme ulkopuolelle arkisten asioiden kautta. Kirjat toimivat siltana ajan ja paikan välillä, päivittäisillä kävelyillä otetut kuvat tallentavat ympäristön muutosta ja kuvissa näkyvät tutut materiaalit ovat osallisia siinä, miten lähellä oleva ilmentää kytkeytymistä osaksi muuttuvaa, ja meitä muuttavaa, maailmaa. Kädet, jalat, tassut ja lehdet tuovat kuviin myös vihjeitä henkilökohtaisista, merkityksellisistä suhteista; läsnäolosta, joka myös muuttaa sen mikä oli vain aikaa ja tilaa niiksi hetkiksi, joista kokemus elämisestä muodostuu. Kasvien, karvojen, ihon, hiekan ja turkin pinta ja syvyys heijastuu katsojan omassa kehossa muistinvaraisena kokemuksena siitä miltä sen koskeminen tuntuu, vaikka välittäjänä onkin vain litteälle pinnalle puristettu kameran katse.

Ulla Kokki on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvataiteen ohjelmasta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2020, sekä kuvataiteilijaksi (AMK) Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta vuonna 2015. Kokki on pitänyt jaettuja yksityisnäyttelyitä kuvataiteilija Johanna Heikkilän kanssa Hippolyte Studiossa (2017) ja Galleria Lapinlahdessa (2016) Helsingissä sekä Titanik-galleriassa Turussa (2015). Hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin mm. Lokalissa (2021) ja Kosminen-galleriassa (2020) Helsingissä, Keuruun museossa (2017) ja Rauman taidemuseossa (2015). Helmikuussa 2021 hän vietti kuukauden residenssissä Örön saarella, Saaristomeren kansallispuistossa.

kuva: Ulla Kokki, A sketch of past, 2019

Ulla Kokki
Light fabulous frogs

Hippolyte Studio
4.6.–2.7.2021

Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16
Kiinni 25.–27.6.2021

installaatiokuvat: Milla Talassalo