Ulla Schildt Beyond the Circle 29.3.–28.4.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

Ulla Schildtin Beyond the Circle on tutkimusmatka ihanteiden ja representaatioiden maailmaan. Näyttelyssään Schildt kuvaa teollisen vallankumouksen jälkeistä aikaa, jossa luonto on sulautunut vain yhdeksi osaksi kulutuskulttuuriamme, usein pelkäksi kuvaksi. Koskematon luonto on ympäri maailman nopeasti häviämässä. Näyttely on osa Schildtin laajempaa tutkimusta ihmiskunnan vaikutuksista maapallolla viime vuosisadan aikana.

Schildt rinnastaa kasvitieteellisistä puutarhoista, luonnonhistoriallisista museoista ja eläintarhoista otettuja, keinotekoista luontoa edustavia kuvia tallenteisiin norjalaisista tutkimusmatkoista. Näyttely tarkastelee näitä paikkoja tiloina ja konteksteina, joissa kävijästä tulee tarkkailija lavastetussa ympäristössä. Lisäksi Schildtiä kiinnostaa eksoottinen-käsitteen kuvaileva ja historiallinen käyttö museokontekstissa. Hän yhdistää vanhoja kuvituksia, kuvia ja karttoja omiin valokuviinsa. Vanhat arkistomateriaalit kuten kuvat Road Amundsenin tutkimusmatkasta etelänavalle (1910–1912), Hanna Resvoll Holmsenin matkoista Svalbardiin (1907) ja Alf Wollebækin retkestä Galapagos-saarille (1925) luovat näyttelyyn etäisen, melankolisen ja unenomaisen tunnelman.

Näyttelyssään Schildt kysyy miksi valkoisten tutkimusmatkailijoiden kuvat tuntemattomista maista ovat säilyneet osana populaaria visuaalista kieltä? Millaista kuvastoa voisimme tarjota tilalle? Millaisia poliittisia konnotaatioita eksoottisuuden käsitteellä on? Näyttelyn ydinkysymys välittyy kahdesta galleriassa esillä olevasta teoksesta. Parisian Bird Study #I – ja Parisian Bird Study #II -teokset voidaan nähdä metaforana sille, mitä ihminen yrittää kontrolloida, mutta mitä meidän on lopulta mahdoton hallita: ilmastonmuutosta, väestönkasvua, sotaa ja luonnonkatastrofeja. Villeinä ja kesyttämättöminä eläiminä lokkeja on mahdoton pitää kurissa.

Ulla Schildt (s. 1971) on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiallisesti analogisen ja digitaalisen valokuvaksen parissa. Viime vuosien aikana Schildtin taiteellista työskentelyä on ajanut eteenpäin kiinnostus ihmisen tarpeesta kerätä, järjestää, ja näin ollen hallita maailmaa. Schildt on opiskellut valokuvausta Dublin Institute of Technologyssa ja Aalto-yliopistossa (TAIK). Hän on osallistunut useisiin näyttelyihin kotimaassaan Norjassa ja ulkomailla, mm. Göteborgissa, Glasgowssa, Kööpenhaminassa ja Dublinissa. Vuonna 2017 hänet kutsuttiin osallistumaan teoksillaan Norwegian Journal of Photography -lehteen, vuonna 2010 hän voitti tuomariston palkinnon 64th Northern Norway Exhibition -näyttelyssä, sekä lisäksi vuonna 2008 hänet valittiin ehdolle Victor Award by Hasselblad Foundation -palkinnon saajaksi ja hänelle myönnettiin Curtin O’Donoghue Photo Award -palkinto. Schildtin teoksia löytyy useista kokoelmista mm. Oslon yliopiston taidekokoelmasta, Irlannin Office of Public Works -kokoelmasta sekä Norjan Ministry of Local Government and Modernisation -kokoelmasta.

Näyttely on saanut tukea Fritt Ord -säätiöltä, Norsk Fotografisk Fond -rahastolta sekä Norske Fotografens Fond -rahastolta.

Mediassa
Forbundet Frie Fotografer

 

Ulla Schildt
Beyond the Circle
Valokuvagalleria Hippolyte
29.3.–28.4.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Ulla Schildt, Parisian Bird Study #II, 2018