Valentina Karga Banana Mummy 4.–27.10.2019

Valokuvagalleria Hippolyte & Hippolyte Studio

Hippolyte & Saaren kartano esittävät:

Banana Mummy esittelee taiteilija ja arkkitehti Valentina Kargan pitkäkestoista taiteellista tutkimusta energian ja materian kierrosta kiihtyvän ekologisen kriisin keskellä. Se punoo tarinaa eräästä länsimaisesta patologiasta, jonka fantasiat kietoutuvat haluun irrottautua maapallon kiertokuluista ja paeta olemassaoloa kuolemattomuuteen. Näyttelyn lähtökohdiksi Valentina Karga on valinnut banaanin, kappaleen näennäisen arkista materiaa, sekä pyramidin, jonka muoto myyttien mukaan voisi auttaa säilyttämään elävän aineksen estämällä sen hajoamisprosessin.

Pyramidin on uskottu toimivan yliluonnollisten voimien kanavoijana, jonka välittämän energian voisi valjastaa materiaalien säilyttämiseen. Muumioituessaan pyramidin voimakenttään asetettu aines irtoaa muutoksen syklistä, jossa sen elävä muoto maatuisi, sen osaset hajoaisivat ja palautuisivat lopulta molekyylien kiertoon. Pyramiditeorian siirtyessä käytäntöön ei lopputuloksena kuitenkaan olisi elämän, tai banaanin säilyminen vaan pelkkä muodon pysyvyys.

Banana Mummy hyödyntää useita Valentina Kargan työskentelyssä toistuvia elementtejä, jotka luovat tilaa hänen asettamilleen kysymyksille. Energian ja materian käyttöön ja jakautumiseen liittyvät fantasiat, toiveet ja spekulaatiot manifestoituvat pyramidin muotoon. Ohjeiden, kuvitusten ja muiden dokumentaatiomuotojen paljastamat tee-se-itse-kokeet toimivat työkaluina vaihtoehtoisten olomuotojen esiin tuomien mahdollisten kehityskulkujen tutkimiseen. Näyttelyn installaatiot sisältävät videoita, esineitä, orgaanisia prosesseja, sekä istuimet, joiden päälle katsoja voi pysähtyä pohtimaan näyttelyn ehdottamia harjoitteita. Niissä vankkumattoman muodon rajojen pakenemista lähestytään aina yrittäen, epäonnistuen ja toistaen.

Näyttelyssä Valentina Kargan pyramidienergiaa tutkivat kokeet luovat monumenttia epäonnistuneelle fantasialle, joka avaa mahdollisuuksia uudelle ymmärrykselle materian, mukaan lukien ihmiskehon, säilyttämisestä. Teosten myötä avautuva kertomus ehdottaa, että antautuminen riippuvaisuudelle maasta ja aineen hajoamiselle olisivatkin elämää itsessään säilyttäviä tekoja. Maapallo on materiaalisesti suljettu järjestelmä, jossa kaikki koostuu palasista, jotka ennemmin tai myöhemmin, tarkasta eräpäivästä riippuen, palaavat takaisin käyttöön.

Banana Mummy on osa Hippolyten ja Saaren kartanon näyttely-yhteistyötä. Saaren kartanoa ylläpitää Koneen Säätiö. Valentina Karga työskenteli Saaren kartanon residenssissä talvella 2017.

 

Valentina Kargan taiteellinen työ ja tutkimus sijoittuu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin kosketuspinnalle. Hän yhdistelee elementtejä yhteisöllisistä projekteista spekulatiivisiin kokeiluihin, jotka kyseenalaistavat olemassa olevia sosiaalisia sekä fyysisiä infrastruktuureja. Hänen työskentelynsä liikkuu usein energian, talouden ja kestävän kehityksen ympärillä. Valentina Karga on monitaiteisen, arkkitehtonisen ja sosiaalisen suunnittelun välimaastoissa toimivan Collective Disaster -kollektiivin perustajajäsen. Hän on ollut vierailevana tutkijana Berlin University of Artsin Graduate Schoolissa ja hänelle on myönnetty residenssi Vilém Flusser Residency for Artistic Researchissä. Suomessa Valentina Karga on ollut residenssissä niin Saaren Kartanossa Mietoisissa kuin M-Cultin vieraana Helsingissä. Hänen teoksiaan on näytetty muun muassa National Museum of Contemporary Artissa Ateenassa, transmediale festivaaleilla Berliinissä, Athens Biennialissa Ateenassa, Thailand Biennalessa Krabissa, Moscow Biennial for Young Artsissa Moskovassa, Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä sekä Whitechapel Galleryn kuratoimassa ”A Thousand Doors” -näyttelyssä Ateenassa. Vuodesta 2018 alkaen Valentina Karga on toiminut professorina Hochschule für Bildende Künste (HFBK):ssa Hampurissa. www.valentinakarga.com

Näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä Jussi Koitela ja Petronella Grönroos. Näyttelyn on Valokuvagalleria Hippolytelle tuottanut Petronella Grönroos.

Osa näyttelyn teoksista Valentina Karga on toteuttanut yhteistyössä kuvittaja Amina Bouajilan, koreografi Polyxeni Angelidoun sekä äänitaiteilija HILDA T:n kanssa.

Hippolyte Studion näyttelykalusteet on suunnitellut Paul Flanders.

Näyttely mediassa
Helsingin Sanomat

 

Valentina Karga
Banana Mummy
Valokuvagalleria Hippolyte
4.–27.10.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuvat: Valentina Karga, Banana Mummy, 2019