Verna Joki Kestohapertuva sylkijäte 29.3.–28.4.2019

Hippolyte Studio

Verna Joen varta vasten Hippolyte Studioon rakentama Kestohapertuva sylkijäte on urbaania arkiympäristöä käsittelevä installaatio, joka koostuu digitaalisista valokuvalähtöisistä piirroksista kankaalle, runosta, katukivestä ja purkasta. Taiteellisessa työskentelyssään Joki haluaa kyseenalaistaa ihmislähtöistä maailmankuvaa.

Joki on kiinnostunut kaupunkiympäristöstä ja siihen liittyvistä valta-asetelmista. Voisivatko vilahdukset ihmisen kanssa kaupungin jakavien eliöiden monimuotoiseen elämään laajentaa ihmisen kapeaa näkökulmaa? Entä näkymät ihmiselämän ylittäviin ajallisuuksiin ja materiaalisiin kerrostumiin?

Purkka katukivellä on avain Joen installaation teemoihin. Kaupunkien nykyrakentamista leimaa sarjatuotanto sekä standardoidut teolliset elementit. Syötyyn purkkaan yhdistyy teollisen tuotannon, luonnon prosessien ja elollisten olioiden rinnakkainen läsnäolo kaupungissa. Se on sidoksissa erityisesti aikaan – jälki menneestä. Toisaalta purkka edustaa myös juuri nykyisen hajoamattomille mutta huonosti kestäville muovimateriaaleille perustuvan kulutuskulttuurimme pinnallisuutta.

Joen teoskokonaisuuden lähtökohta on valokuvassa, jota hän työstää eteenpäin digitaalisen piirroksen menetelmin. Osa valokuvasta jää piirrokseen näkyviin: joskus se tarjoaa piirrokseen rakenteen, joskus siitä jää jäljelle vain värimaailma tai jokin muoto. Karvainen mätänevä raato, pesäkolot ja ruumiinaukot, haukkovat ihohuokoset, helmeilevät hikipisarat, löyhkäävä hengitys, lihallisiksi poimuttuvat kalkkivirrat, auringon rapeaksi paahtama lisko ja katukivellä nököttävä purkka – Joen kuvat ovat syntyneet prosessissa, jossa hänen ajatuksensa ovat viipyilleet kaupungin äärellä.

Verna Joki (s.1988) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän viimeistelee opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisteriohjelmassa. Vuonna 2018 Joelle myönnettiin Vermeriaana-säätiön Aïda Alliman -apuraha. Lisäksi hänen teoksiaan löytyy Valtion taidekokoelmista. Joen teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, viimeksi Galleria Lapinlahdessa (2018) ja Galleria Rantakasarmissa (2018). Kesäkuussa 2019 hänen teoksiaan nähdään Galleria Rajatilassa Tampereella.

 

Verna Joki
Kestohapertuva sylkijäte
Hippolyte Studio
29.3.–28.4.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Verna Joki, Kestohapertuva sylkijäte, 2019