Vesa-Pekka Rannikko Limbo 31.5.–28.6.2019

Valokuvagalleria Hippolyte

”My spirit will sleep in peace; or if it thinks, it will not surely think thus. Farewell.” ovat Frankensteinin hirviön viimeiset sanat ennen tämän astumista lautalle ja katoamista öiselle merelle.

Brian Eno julkaisee albumin ”Ambient 1. Music for Airports” vuonna 1978.

Dombeya Mauritania on puulaji, joka lämpimissä olosuhteissa tuottaa koiraskukintoja ja kylmissä naaraskukintoja. Kewn kasvitieteellisessä puutarhassa Lontoossa kasvaa lajin ainoa tunnettu yksilö maailmassa.

Z-hotelliketjun huonesiivooja asettelee vesipullon lasien vasemmalle puolelle.

Koska kastamattomina kuolleiden lasten määrä maailmassa kasvaa jatkuvasti, päättää katolinen kirkko Paavi Benedictus XVI:n lausunnolla vuonna 2007 lakkauttaa Limbon ja näin parantaa näiden lasten mahdollisuuksia päästä pelastukseen.

Kirjekyyhky CherAmi pelastaa ensimmäisessä maailmansodassa mottiin jääneet sotilaat viestillä, jonka se toimittaa perille huolimatta siitä, että lentomatkan aikana saa osuman siipeensä ja menettää toisen jalkansa.

Pidgin on kieliopiltaan yksinkertaistettu tapa kommunikoida sellaisten ryhmien välillä, joilla ei ole yhteistä kieltä.

Harmaan värin saa aikaan sekoittamalla kahta vastaväriä yhtä suuren määrän.

 

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko esittää Valokuvagalleria Hippolytessä kaksi teosta, jotka perustuvat epävarmuuden, eristyneisyyden ja päättymättömän odotuksen välitiloihin. Sekä galleriaan rakennettu videoinstallaatio Limbo että tilan seinälle projisoitu piirrosanimaatio Multi-faith Prayer Room ovat assosiatiivisia, osin henkilökohtaisia vaelluskertomuksia, joissa sekoittuvat kulttuurin keinotekoiset rakenteet ja luontoon liittyvä kuvasto. Teokset hahmottavat raja-aluetta, joka syntyy, kun fiktiiviseksi rakennettu todellisuus kohtaa pyrkimyksen autenttiseen kokemukseen.

Videoinstallaatio Limbo (2017-2019) on saanut kyyhkyn muotonsa leikatusta levy- ja piirustusmuovista, jonka pinnalle projisoidaan vastakkaisista suunnista kaksi videota. Teoksen lähtökohtana on kesykyyhkyn ja ihmisen symbioottinen suhde. Rannikko rinnastaa viittaukset ihmisen ja kesykyyhkyn yhteisestä kulttuurihistoriasta fiktiiviseen kerrontaan. Videoiden värit, kuvat ja piirretyt animaatiokatkelmat sekoittuvat puoliläpinäkyvässä pinnassa ja rakentavat näin eri suunnista eri tavalla tulkittavan teoksen. Teos on synkronoimaton ja päättymätön, joten se muodostaa jatkuvasti kullekin katsojalle ainutkertaisia erilaisia yhdistelmiä. Limbo sisältää kuvastoa ja viittauksia muun muassa lentomatkailuun, kilpakyyhkyjen silmien väriin, muuttoliikkeeseen ja eliöiden jalostukseen. Nämä yhdistyvät teoksen absurdiin kuvastoon tanssista ja puun latvassa tasapainoilusta.

Gallerian seinälle projisoitu piirrosanimaatio Multi-faith Prayer Room (2019) rakentaa käsin kirjoitetuista teksteistä ja piirretyistä kuvista avointa kertomusta. Rannikon animaatio on jatkuvassa muotoutumisen tilassa eikä varsinaisesti koskaan valmistu tai tuota yhtä selkää narratiivia. Teoksen lähtökohtana on Heathrown lentokentän kuuden suurimman uskonnon edustajille avoin hiljentymishuone.

Vesa-Pekka Rannikko (s. 1968) on monialainen kuvataiteilija, jonka teoksia on vaikea sijoittaa tietyn välineen tai viitekehyksen sisään. Katsojan näkökulmasta riippuen hänen teoksensa voidaan ajatella installaatioina, veistoksina, maalauksina tai tapahtumina, mutta usein kyse on jostain näiden välisestä yhdistelmästä. Viimeisimmissä installaatio- ja videoteoksissa Rannikko on keskittynyt erityisesti kerronnan lineaarisuuden purkamiseen ja sen siirtämiseen kuvalliseen ja tilalliseen muotoon. Hän on käsitellyt teoksissaan usein autenttisen ja fiktiivisen välistä rajapintaa sekä esim. turismin aiheuttamaa vieraantumista paikan kokemisesta. Rannikko on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä gallerioissa ja museoissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Hänen teoksiaan on hankittu keskeisimpiin suomalaisiin yksityisiin ja julkisiin kokoelmiin. Rannikko toteutti Suomen paviljongin Venetsian Biennaaliin vuonna 2011, ja hänelle myönnettiin Kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2015. www.vesapekkarannikko.com

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta ja AVEK:ilta (tuotantotuki, Tuuli Penttinen-Lampisuo).

 

Vesa-Pekka Rannikko
Limbo
Valokuvagalleria Hippolyte
31.5.–28.6.2019
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

kuva: Vesa-Pekka Rannikko, Limbo, 2019