Ville Kumpulainen Esineiden puhe 3.7.–2.8.2020

Hippolyte Studio

Näyttelyssään Esineiden puhe Ville Kumpulainen tutkii valokuvan rajoja. Veistoksista ja kollaaseista muodostuvat valokuvalliset tilat avautuvat sanojen ja esineiden väliselle puheelle – tutut esineet ja kuvat saavat uusia merkityksiä teosten nimien kautta. Leikkisät ja runollisen yksinkertaiset teokset houkuttelevat katsojan mielikuvitukselliseen ja ajattomaan maailmaan, missä mikä tahansa on mahdollista.

Hippolyte Studion näyttelykokonaisuus koostuu mustavalkoisista valokuvavedoksista ja esineveistoksista. Käsitetaiteesta inspiroituneena Kumpulaista kiinnostavat valokuvien, veistosten ja tekstien väliset suhteet. Hän rakentaa kuvien sisään rajattuja tiloja, nurkkia, joista muodostuu kuvitteellinen näyttämö. Näissä huoneissa erilaiset fyysiset objektit ja esineiden kuvat näyttäytyvät veistoksina valokuvan kaksiulotteisessa tilassa.

Kumpulainen käyttää työskentelyssään kirpputoreilta, antikvariaattien lehtiroskakoreista ja jätelavoilta löydettyjä kirjoja, valokuvia ja esineitä. Löydetyissä esineissä häntä kiehtoo niiden kontrolloimattomuus: ne muistuttavat taiteilijaa luonnonvoimista, myrskyistä, jotka saattavat sattumalta yhteen vieraita, irrallisia ja kaukaa tulleita asioita. Teokset syntyvät sekoittamalla analogisia ja digitaalisia materiaalisia prosesseja. Valokuvassa kerätyt objektit menettävät oman olemuksensa ja todellisen mittakaavansa. Esineiden ja asioiden oma puhe muodostuu fragmentaarisista sanoista, joita taiteilija on ajan saatossa kerännyt intuitiivisesti muistivihkoonsa lehdistä ja kirjoista. Kuvat ja esineet valikoituvat teoksiin taiteellisen prosessin edetessä. Lopulta yllättävät ja epäloogiset ajattelutavat saavat visuaalisen muotonsa.

Ville Kumpulainen on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka tarkastelee erilaisia visuaalisia todellisuuksia fotogrammien, sanojen, esineiden ja arkistokuvien kautta. Edellisissä teossarjoissaan (Out of Sight I ja Out of Sight II, 2015–2018) Kumpulainen on tutkinut epävakaata suhdettamme menneeseen ja hyödyntänyt valokuvia luodessaan uutta historiaa nykyhetkeemme. Prosessi loi perustan valokuvakirjalle Out of Sight, jonka saksalainen kustantamo Hatje Cantz julkaisi vuonna 2017. Kumpulainen valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2019. Vuodesta 2014 hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Viimeisempinä yksityisnäyttelyt Eye and Idea (2019) Persons Projects-galleriassa Berliinissä sekä Turun Taidehallissa vuonna 2019. Vuonna 2019 Kumpulaiselle myönnettiin CHART Art Fairin Artproof Award -palkinto. www.villekumpulainen.com

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Taideyhdistys. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunta.

 

Ville Kumpulainen
Esineiden puhe 
Hippolyte Studio
3.7.–2.8.2020
Avoinna: ma-pe 12-17 (la-su kiinni heinäkuussa)

kuva: Ville Kumpulainen, Behind the Curtains, 2020
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo