9.8–1.9.2013, Riikka Puronen: Idéernas värld

Fotogalleri Hippolyte

RP2388 pieni

Riikka Puronen, Ideoiden maailma, 2013

FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

9.8–1.9.2013
RIIKKA PURONEN
Idéernas värld


Konstens Natt, torsdagen 22.8: Lanseringstillfälle för e–bok kl. 17-21


”Mascarans namn är Hypnose Star. Kräm på burk: Midnight Rose, Time Capsule, Youth Activator… eller något. Underliga namn på vardagliga saker.”

Riikka Puronens utställning på Fotogalleri Hippolyte presenterar en serie skulpturer och teckningar vars utgångspunkt ligger i en värld av olika produkter och deras namn. Idéernas värld diskuterar skulpturens förhållande till material, presentation och ord.

Gjutformarna för skulpturernas bronsdelar har gjorts direkt av bivax, som ersätts av metall då vaxet smälter bort i hetta. Metallstyckena har placerats på svarta hållare med lock, som påminner om kosmetikburkar från Lancôme. Dessa underlag är i sin tur placerade på andra hållare och delvis separerade från betraktaren med plexiglas. Det vi uppfattar som en skulptur är kanske endast en tyngd på burkens lock.

Skulpturerna står också i förhållande till galleriet. I Hippolytes nya utställningslokal har spår av utrymmets historia bevarats trots renoveringen. En gammal balkong med förgyllda gipsornament ramar in den övre sektionen. Å andra sidan har i lokalen både byggts till väggar och i bortre delen en monumental struktur, som avgränsar tekniska utrymmen och samtidigt bildar en slags scen. Skulpturerna visas omgivna av ställningar och ramar som begränsar deras utrymme. Verken tillåts vara separata, delar från andra världar, i den klassiska omgivningen.

I samband med utställningen publiceras, på Konstens Natt 22.8, en e–bok med 130 sidor innehållande Riikka Puronens verk från åren 2005–2013. Bilderna har tagits av Jussi Tiainen, Esa Semeri och Saila Semeri. Text av Veli-Matti Saarinen och formgivning av Maria Appelberg.


Riikka Puronen
(f.1968) bor och jobbar i Helsingfors. Hon studerade till magister i bildkonst på Bildkonstakademins utbildningsprogram för skulptur och blev färdig 1996. Hon har även studerat på utbildningsprogrammet i tid– och rumkonst. Sedan 2007 har hon jobbat som lektor i skulptur vid Bildkonstakademin. Specifikt för Puronens konst är dess mångfald vad gäller både material och tekniker. Hon söker ständigt efter olika sätt att förverkliga rumsliga idéer. Hon fascineras också av dialogen mellan det två– och tredimensionella och det som görs i gränslandet mellan ritande och skulptur.

Puronen har hållit soloutställningar sedan 1992. Hennes arbeten har ställts ut i flera olika gallerier, senast på Forum Box, Helsingfors 2012; Galleri SE Art, Falun 2010 och Galleri Sculptor, Helsingfors 2010. Hon har även deltagit i ett flertal grupputställningar i Italien, Polen, Frankrike, Sverige, Ryssland, bl.a. Örebro Open Art, Sverige 2011 och Stressed Beauty, Art Paris, Frankrike 2010. Riikka Puronen tilldelades William Thuring–priset av Finska Konstföreningen år 2010.

www.riikkapuronen.com

RP2399_pieni
Riikka Puronen, Ideoiden maailma, 2013