1.–24.11.2013, Hanna Vihriälä, Diana och jakthunden

Fotogalleri Hippolyte

FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

1.–24.11.2013
HANNA VIHRIÄLÄ
Diana och jakthunden

 

I Diana och jakthunden på Fotogalleri Hippolyte fortsätter Hanna Vihriälä att arbeta med verk där hon gör vardagliga och estetiska iakttagelser av omgivningen. Verken är en blandning mellan grafisk bild, måleri och olika tredimensionella utryck.

Verken berör allt från en kombination av vardagliga iakttagelser till den romerska mytologins Diana, ungdomens och jaktens gudinna. Inom konsthistorian framställs Diana ofta i lövskogen med en hund i hälarna, släpandes på en stenbock från sina horn… I liknande sepiafärgade skogar placeras målningar av jakthundar eller ridsällskap på rävjakt under olika epoker. Den här typen av skogsskildring och ljusbehandling är alltjämt i bruk för jaktmotiv.

I Vihriäläs utställning är materialets utryck väsentligt. Verkens material är sådana som lätt förbises, såsom grus eller lösgodis som fallit ner på butiksgolvet.

 

Hanna Vihriälä (f. 1974 i Oulainen) har i sitt sätt att arbeta visat ett konstant intresse till förnimmelse och rum, utryck som förblir mellan skulptur, den grafiska ytan och måleriet. Vihriäläs senaste separatutställningar var år 2012 vid Uleåborgs konstmuseum (med Villu Jaanisoo), 2009 i Wäinö Aaltonens museums studio i Åbo samt i Forum Box i Helsingfors (med Villu Jaanisoo).

Hennes verk finns i flera offentliga samlingar bl. a. Helsingfors konstmuseum, Amos Andersons konstmuseum, Statens konstsamlingar och Kiasma, museet för nutidskonst. De senaste av Vihriäläs offentliga verk är Elephant Square / Elefantskvären som placerats framför Aboa Vetus & Ars Nova museet i Åbo år 2011, samt helheten Löt i Malgård i Helsingfors år 2011.

 

diana 2 jpg
Hanna Vihriälä, Diana, 2013 (bild: Paula Ollikainen)

Tack: Centrum för konstfrämjande