Pink Twins 1.–29.4.2022

Fotogalleri Hippolyte

Pink Twinsin näyttelyssä Hippolytessä nähdään kaksi tuoretta videoteosta. Mosaiikkimaisen The Eternal (2021) -teoksen kuvaston muodostavat kiinalaiset klassiset puutarhat, kun taas animaatioteoksen The Transient (2022) valtaavat kuvitteellisten ja todellisten kasvien hybridit.

The Eternal -teoksen videoaineisto on kuvattu puutarhoissa Suzhoussa ja Shanghaissa, Kiinassa, mutta sitä on muokattu digitaalisen kuvankäsittelyn ja 3D-animaation keinoin. Teoksessa nähdään hitaita maisemallisia otoksia, jotka suodattuvat animoitujen kristallien, prismojen ja linssien kautta geometriseksi ja osin abstraktiksi kuvakudokseksi. Kiinalaiset klassiset puutarhat ovat synteesi vuosituhansia kestäneestä maisemasuunnittelusta, arkkitehtuurista, runoudesta ja maalaustaiteesta. Puutarhojen idealisoidut keinotekoiset maisemat ovat innoittaneet taiteilijoita vuosisatojen ajan luomaan arkkityyppisiä maisemakuvia, jotka vuorostaan ovat vaikuttaneet puutarhojen muotoiluun. Pink Twinsin puutarhateoksessa painottuvat vuorotellen rakennettu ja estetisoitu maisema, yksityiskohdat ja puutarhojen sijoittuminen urbaaniin ympäristöön miljoonakaupungissa.

The Transient -teoksessa päärooliin nousevat puutarhoissa ja niiden ulkopuolella kasvavat kasvit ja niiden näennäisen hallitsematon, mutta algoritmisen säännönmukainen kasvurytmi. Täysin animoidun teoksen näkökulma puutarhan kasveihin sekä katsojan ylle ja ympärille kasvavaan luontoon saa yhtä aikaa lumoutumaan sen kauneudesta, ja hengästymään sen eksponentiaalisen kasvun alla. Siinä yhdistyy niin puutarhasuunnittelussa kuin usein taiteenkin tekemisessä läsnäoleva, kasvuun liityvä suunnitelmallisuuden ja sattuman yhtäläinen vaikutus.

Hippolytessä nähtävät teokset ovat toisistaan erillisiä, mutta luovat yhdessä esitettyinä kiinnostavaa dynamiikkaa ihmisen muokkaaman ja omavaltaisesti muuttuvan kasvikuvaston välille. Teokset esitetään peräkkäin yhtenä suurikokoisena projektiona, jossa teosten yhteiskesto on 25 minuuttia. Pink Twinsin teoksille tyypillinen intensiivinen musiikki lisää installoinnin immersiivistä luonnetta.


Pink Twins,
helsinkiläiset Juha ja Vesa Vehviläinen, ovat työskennelleet mediataiteen, liikkuvan kuvan ja elektronisen musiikin alueilla vuodesta 1997. Pink Twinsin teoksissa on keskeistä ihmisen havaintokyvyn rajat, immersiivisyys ja fyysisyys. Pink Twins toteuttaa monimutkaiset animaatioteoksensa parametrisen suunnittelun ja ohjelmoinnin keinoin. Teoksia esitään paitsi näyttelyissä ja festivaalinäytöksissä myös live-esityksinä, joissa yhdistyy livemusiikki ja videoprojisoinnit. Pink Twinsiä on nähty kaikilla mantereilla ja niin konserttisaleissa, festivaaleilla, teattereissa kuin kirkoissa. Viime vuosina Pink Twins on tehnyt ääni- ja videoteoksia myös suoraan verkkoon, mm. ääniteos ”Infinity” Kiasman online-kokoelmaan. Helsingissä Pink Twins on viimeksi nähty visuaalisessa konsertissa Bio Rexissä, jossa he tulkitsivat yhdessä UMO:n kanssa Twin Peaks -sarjan musiikkia syksyllä 2021. Hippolytessä nähdään nyt Pink Twinsin ensimmäinen oma näyttely pandemia-ajan jälkeen.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

Pink Twins esittää live-konsertin Hippolytessä torstaina 28.4. klo 17:30. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Pink Twins

1.–29.4.2022
Valokuvagalleria Hippolyte