31.10.–23.11.2014 Aulis Harmaala: Metamorfoosi

Perhonen kadulla

Marraskuussa Hippolyte Studiossa nähdään Aulis Harmaalan uusin, valokuvista ja installaatiosta koostuva näyttely Metamorfoosi. Perhoskokoelman ympärille rakentuva näyttely on tutkielma muutoksesta.

Kirpputorilta löytynyt rapistunut perhoskokoelma sisältää satoja säntillisesti luokiteltuja perhosia. Tahriintuneiden taustapapereiden päällä on siipien kappaleita ja yhden vitriinin lasi on rikki. Pienissä tunnistelapuissa on nimiä, paikkakuntia ja päivämääriä. Vitriinit ovat päätyneet kirpputorille, joten myös kerääjien elämä lienee muuttunut.

Franz Kafka kirjoitti vuonna 1915 novellissaan Muodonmuutos kauppamatkustajasta, joka eräänä aamuna huomaa muuttuneensa syöpäläiseksi. Novellissa havainnollistetaan kehossa, mielessä, ihmisten välisissä suhteissa ja ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Muodonmuutos paljastaa päähenkilön perheessä vallitsevan tilanteen ja purkaa sen radikaalisti.

Ihmisen ilmiasut, joiden avulla sopeudumme ympäristön vaatimuksiin, muuntuvat sosiaalisen elämän muutoksissa. Nykyihminen on luonut myös keinotekoisen metamorfoosin tarpeen.  Persoonallisuuksia, elämäntapoja ja uskontoja myydään ja vaihdetaan kuin kulutustavaraa. Tarjonnan ja kysynnän kasvu rakentaa monimutkaisia minuuksia.

Ihminen mystifioi muodonmuutosta munasta toukaksi ja kotelovaiheen kautta värikkääksi perhoseksi. Kreikkalaisen taruston Psykhe oli Eroksen vaimo, jolla oli perhosen siivet. Kärsimyksen raskauttaman ihmisen unelma on muuttua persoonaksi, joka vihdoin saa nauttia elämän hyvistä puolista, elää kevyesti.

Kuvataiteilija Aulis Harmaala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) vuonna 2011. Harmaala käyttää valmistamiaan esineitä performansseissa kameran edessä ja tallentaa ne valokuviksi. Hänen teoksensa ovat esineitä, esitystä sekä valokuvia yhdistäviä installaatioita.

Kuva: Aulis Harmaala, Perhonen kadulla,  2014


31.10.–23.11.2014

AULIS HARMAALA
Metamorfoosi

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi
Ti–pe 12–17, la–su 12–16