5.–28.8.2016 PAULA LEHTONEN
Harmaja +10 länsiluode 35m/s

Harmaja10lansiluode35

Paula Lehtosen videoinstallaatio maalailee näkökenttäämme katastrofielokuvaa muistuttavia kohtauksia tutuissa ympäristöissä Helsingissä. Lehtonen on asunut Helsingissä vuodesta 2009 ja sinä aikana hän on kiintynyt ympäröivään maisemaan: ”Samalla kun toivon, että maisema ei muutu, haaveilen katastrofista, jonka jälkeen mitkään lait eivät enää ole voimassa ja selviytyjien olisi aloitettava uudestaan. Tapahtuisipa jotain niin suurta, että se tuntuisi jossain!”

Luonnontuhoilta tähän saakka välttyneessä kaupungissa, gallerian seinien sisällä, rakennettujen kauhukuvien katsominen tuntuu turvalliselta – todellinen katastrofi saapuukin ehkä pikemmin hiipimällä kuin rytinällä. Hippolyte Studioon rakennettavassa videosta, valosta ja äänestä koostuvassa installaatiossa Lehtonen käyttää kuvan mahdollisuutta muokata todellisuutta, sekä teknologiaa luonnon simuloimisessa. Ihminen voi tuntea samaa hallitsemattomuutta kuvien kuin luonnonvoimien edessä, vaikka ymmärtää kuvan kyvyn johtaa harhaan. Liikkuvan kuvan vaikutus katsojaansa on vielä voimakas.


Paula Lehtonen
on helsinkiläinen mediataiteilija, joka tekee tilallisia videoinstallaatioita sekä elektronista taidetta. Teokset käsittelevät teknologiakeskeisen yhteiskunnan ja primitiivisen luontoon kaipuun välistä dilemmaa, käsitteellisin ja humoristisin keinoin. Lehtonen on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta 2008 ja Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Media Laboratoriosta 2013.

 

TAITEIDEN YÖ 25.8.2016 klo 19
Taiteiden yönä Valokuvagalleria Hippolytessä nähdään Rasmus Hedlundin ja Paula Lehtosen audiovisuaalinen konsertti. Rasmus Hedlund on Helsinkiläinen muusikko, joka on vuodesta 2002 lähtien esiintynyt kansainvälisesti elektronisilla live-seteillään. Hippolytessä Rasmukselta kuullaan dub-painotteinen ambient-setti, jota säestävät Paula Lehtosen (Vixen VJ) videomateriaalista koostuvat sää- ja luontoaiheiset visuaalit. Rasmus Hedlund ja Paula Lehtonen ovat työskennelleet vuodesta 2012 toteuttaen yhdessä audiovisuaalisia livekonsertteja mm. Kotimaan Teknokatsaukseen, Swäg-, Visio- sekä H2Ö-festivaaleille.


5.–28.8.2016
PAULA LEHTONEN
Harmaja +10 länsiluode 35m/s

HIPPOLYTE STUDIO
Yrjönkatu 8–10, sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16

 

Kuva: Paula Lehtonen, Harmaja +10 länsiluode 35m/s, videoinstallaatio, 2016