12.–22.11.2015 Adolfo Vera, Ebb and Flow

Valokuvagalleria Hippolyte

Ebb and Flow 07

Ihminen on ihminen henkilötunnuksella tai ilman. Yksikään ihminen ei voi mitenkään olla laiton. Emmekä ole tähän mennessä kuolleet sukupuuttoon, kiitos ryhmien ja sukupolvien välisen solidaarisuuden.

Paco de Laguna

Jäädytetään kaikki, pysytään hetki reagoimatta, pysäytetään mielemme ja irrottaudutaan ajasta. Mahdotonta! Hidas liike hallitsee kehoa, sykkeemme kuljettaa verta läpi kehomme vuoroveden lailla. Ja keho maatuu ja hajoaa. Mitään tästä ei voi estää.

Liike on elämää määrittävä ominaisuus. Edes kuolema ei pysäytä elämää, sillä se on vain osa muutosprosessia. Mikään ei säily ennallaan: liike on luonnonlaki. Jopa kasvit — juurtensa paikalleen sitomat — varmistavat, että niiden jälkikasvu vaeltaa tuulen, veden tai eläinten avulla, ja asuttaa kaikki maailman kolkat.

Ihmisillä, kuten Saint-Exuperyn Pikku Prinssissä todetaan, ei ole juuria. Ei ole koskaan ollutkaan, edes kulttuurillisia. Meillä on jalat sekä kyky sopeutua ja uudelleen sopeutua uuteen ympäristöön kulttuurisen pääomamme ansiosta. Ihmiset ovat aina liikkuneet: metsistä savanneille, kylistä kaupunkeihin, maista mantereille ja ehkei niin kaukaisessa tulevaisuudessa myös aurinkokuntamme ulkopuolelle. Ihmiset ovat aina ylittäneet rajoja jopa henkensä kaupalla, kuten jo Lucy – 3,2 miljoona vuotta vanha fossilisoitunut hominidi. Muuttaminen antaa mahdollisuuden jälleenrakentaa purettua. Ja liikkeen liikuttaja on sama eilen, sama tänään ja säilyy samana huomenna: henkiinjääminen.

Adolfo Veran näyttelyn teokset pohjautuvat muuttovirtojen historiaa dokumentoivaan kuvastoon ja kokonaisuudessaan näyttely hahmottaa tallennetun muistin, paikan ja ajan suhdetta. Teokset kutsuvat menneitä tapahtumia tähän päivään, ei vain muisteluna vaan rekonstruointina, jonka tavoitteena on kuvallistaa muuttoliikkeen yleismaailmallisuutta ja sen ilmenemismuotoja.

Se mitä tapahtui eilen, tapahtuu tänään ja tulee tapahtumaan taas  jonain päivänä uudelleen.

www.adolfovera.fi
12.–22.11.2015
ADOLFO VERA
Ebb and Flow

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–17, la–su 12–16


Kiitos:

Taiteen edistämiskeskus
Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Serlachius-museot
Vapriikin kuva-arkisto
Siirtolaisuusinstituutti
Chilen Suomen suurlähetystö