Dominik Fleischmann Kukkien tuoksu, Maan kosketus 6.–29.5.2022

Valokuvagalleria Hippolyte

Hiiren sydän lyö jopa 632 kertaa minuutissa – kymmenen kertaa nopeammin kuin ihmisen sydän.

Eläinkokeet vakiintuivat 1800-luvulla hyväksyttäväksi tutkimusmenetelmäksi ihmiskehon ja sen toiminnan tuntemiseksi. Nykyään miljoonat hiiret ja rotat syntyvät ja kuolevat laboratorioissa tutkijoiden hyödyntäessä niiden geneettisiä ja biologisia ominaisuuksia, jotka muistuttavat läheisesti ihmisten ominaisuuksia. Kaikista eläimillä testatuista lääkkeistä alle yksi kymmenestä onnistuu kliinisissä ihmiskokeissa. Loppujen lopuksi emme ole hiiriä.

Kukkien tuoksu, Maan kosketus -näyttely on omistettu tieteen nimissä hyväksikäytetyille hiirille ja rotille. Yhdistämällä valokuvia kokeita varten kasvatetuista eläimistä ja kuivista kukista näyttely haluaa herättää keskustelua eläinkokeiden eettisistä ja moraalisista epäkohdista ja ihmisen irtaantumisesta luonnosta. Lakastuvat kukat symboloivat surua ja murhetta, mutta niissä on myös kauneutta ja lohtua. Kuten siinä viattomassa ajatuksessa, että luonnon pysyvässä vastavuoroisuudessa mikään ei koskaan kuole, elämä vain muuttaa muotoaan

Kuvasarja on saanut inspiraationsa yhdysvaltalaisen kirjailijan Daniel Keyesin romaanista Kukkia Algernonille (1969), jossa mies ja hiiri käyvät läpi saman kokeen älykkyytensä lisäämiseksi. Kirjan teemat ovat edelleen ajankohtaisia yhteiskunnassa, joka arvostaa järkeä ja älykkyyttä rakkauden ja empatian sijaan – yhteiskunnassa, joka normalisoi elämän kohtelemisen resurssina. Dokumentaaristen kuvien, henkilökohtaisten muistiinpanojen ja videoiden välinen kontrasti sekä paperin, kukkien, maan ja teräksen välinen yhteentörmäys pyytävät meitä täyttämään tehtävämme osana hengittävää maailmaa. 

Dominik kutsuu kaikki halukkaat tuomaan kuihtuvat kukkansa näyttelyyn empatian eleenä. Multapalsta keskellä galleriaa sulkee syleilyynsä jokaisen vanhenevan kimpun ja tippuneen terälehden. Näyttelyn viimeisellä viikolla kävijöitä rohkaistaan ottamaan multaa mukaansa; jotta vanhat kasvit saisivat hoivaa ja uusi elämä pääsisi syntymään niiden muistoksi, jotka eivät koskaan päässeet kokemaan maan kosketusta ja kukkien tuoksua.

The scent of Flowers, The touch of Soil on luotu hitaasti sykkivällä ihmissydämellä. Se on kunnianosoitukseni lääketieteellisessä tutkimuksessa käytettäville eläimille, vaikka se olisikin vain ele – kuten kuolevan kukan laskeminen maahan siinä uskossa, että kaikki elämä on pyhää.

 

Dominik Fleischmann on Saksassa vuonna 1989 syntynyt kuvataiteilija ja kirjoittaja. Hän on opiskellut valokuvausta Berliinissä ja Helsingissä. Ennen Suomeen muuttoaan hän vietti aikaa eläinten turvapaikoissa ympäri maailmaa tutkien ihmisten ja luonnon välistä suhdetta. Fleischmannin valokuvat pohjautuvat etiikan ja oikeuden etsintään sekä huoleen hengittävästä maailmasta. Hänen luontokirjailijoista, ekofeminismistä, runoudesta ja ympäristöaktivismista inspiraationsa saava työnsä yhdistelee dokumentaarista lähestymistapaa ja runollista kerrontaa.

Taiteilijan työskentelyä ja tätä näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Åland Archipelago Artist Residence, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Patricia Seppälän säätiö, Suomen kulttuurirahasto sekä korvaamattomana apuna toimineet ystävät ja perhe.

 

Näyttelyyn liittyvät tilaisuudet galleriassa:

Empatian arvoinen
Keskustelutilaisuus Elisa Aaltolan kanssa
Torstaina 12.5.2022, 17:15–18:45
Tilaisuuden kieli on englanti. Tilaisuus nauhoitetaan dokumentointia varten. Tallenne jaetaan myöhemmin Hippolyten digitaalisissa kanavissa.

Tietämisen tapoja -lukuryhmä Jo Hislopin kanssa
28.5.2022, 10:00–11:30
Tilaisuuden kieli on englanti.

 

Dominik Fleischmann
Kukkien tuoksu
Maan kosketus

6.–29.5.2022
Valokuvagalleria Hippolyte