Dominik Fleischmann Doften av blommor markens beröring 6.–29.5.2022

Fotogalleri Hippolyte

På en minut kan en mus hjärta slå till och med 632 gånger – tio gånger snabbare än en människas hjärta.

På 1800-talet etablerades djurförsök  som ett förnuftigt sätt för forskningen att lära sig om människokroppen och hur den fungerar. Idag föds och dör miljontals möss och råttor på laboratorier eftersom vetenskapsmän drar nytta av det faktum att djurens genetiska och biologiska egenskaper påminner om människans. Men av alla läkemedel som framgångsrikt testats på djur, lyckas mindre än en av tio i kliniska prov på människor. Vi är inte möss, trots allt.

Utställningen Doften av blommor, Markens beröring är tillägnad mössen och råttorna som används i vetenskapens namn. Utställningen kombinerar fotografier på djur uppfödda för experiment med fotografier på vissnande blommor för att öppna en dialog runt de etiska och moraliska betänkligheterna med djurförsök och människans distanserade förhållande till naturen. De vissnade blommorna handlar om vemod och sorg, men bär på en skönhet och ett tröst i den oskyldiga tanken att i naturens gång dör inget någonsin, livet bara förvandlas till något annat.

Serien är inspirerad av den amerikanska författaren Daniel Keyes Blommor till Algy (Flowers for Algernon, 1969), där en man och en mus genomgår samma experiment för att öka sin intelligens. De teman som ifrågasätts i boken är ännu aktuella idag i ett samhälle som värdesätter rationalitet och intellekt mer än kärlek och empati – ett samhälle som normaliserar att behandla allt liv som en resurs. Konstrasten mellan dokumentärbilder, personliga anteckningar och videon och sammandrabbningen av papper, blommor, mull och stål ber oss att uppfylla våra roller som en del av denna andande värld.

Dominik vill bjuda in alla som vill uttrycka sin empati, att ta med sina vissnade blommor till utställningen. En hög mull i mitten av galleriet kommer att omfamna varje åldrande bukett och nedfallna kronblad. Under sista utställningsveckan uppmanas besökarna att ta med sig lite jord för gamla växter som skall vårdas och för nytt liv som skall växa till minne av dem som aldrig fått uppleva markens beröring och blommornas doft.

Doften av blommor, Markens beröring skapades med ett långsamt bultande människohjärta. Det är min hyllning till djuren som används i medicinsk forskning, även om det kanske inte är annat än en gest, som att lägga en döende blomma i mullen i tron att allt liv är heligt.

 

Dominik Fleischmann (f. 1989) är en visuell konstnär och författare från Tyskland. Han har studerat fotografi i Berlin och Helsingfors. Innan han flyttade till Finland besökte han fristäder för djur runt om i världen och studerade förhållandet mellan människan och naturen. Hans fotografier har sina rötter i sökandet efter etik, rättvisa och omsorg om den levande världen. Hans verk kombinerar ett dokumentärt förhållningssätt med lyriskt berättande. Han inspireras av naturförfattare, ekofeminism, poesi och miljöaktivism.

Konstnärens verk och denna utställning har fått stöd av Centret för Konstfrämjande (Taike), Åland Archipelago Artist Residence, Aalto-universitetet – högskolan för konst, design och arkitektur, Patricia Seppäläs stiftelse och Finska kulturfonden samt ovärderlig hjälp av vänner och familj.

 

Specialevenemang med konstnären på Fotogalleriet Hippolyte:

Värd Empati
En konversation mellan Elisa Aaltola
12 Maj 2022, 17.15–18.45
Evenemanget är på engelska. Vänligen notera att evenemanget kommer att spelas in i dokumentationssyfte och delas online via Hippolytes digitala kanaler vid ett senare tillfälle.

Sätt att veta – en läsgrupp med Jo Hislop
28 Maj 2022, 10:00–11:30
Evenemanget är på engelska.

 

Dominik Fleischmann
Doften av blommor
Markens beröring

6.–29.5.2022
Fotogalleri Hippolyte