2.–25.1.2015 Milla-Kariina Oja, Parallel Interiors

Valokuvagalleria Hippolyte

INVITATION_photo_Milla

Milla-Kariina Ojan näyttely Parallel Interiors tarkastelee yksityisen tilan ja rajojen käsitteitä. Vuosien asuminen Kiinassa on vaikuttanut Ojan työskentelyyn, ja Pekingin tiivis kaupunkirakenne sai hänet pohtimaan ihmisen yksityistä tilaa. Parallel Interiors on toteutettu Kiinassa, Suomessa ja New Yorkissa.

Näyttelyn videoteosten taustalla ovat taiteilijan keräämät haastattelut, jotka käsittelevät intiimin tilan merkitystä ihmisille maailmassa, jossa identiteetti yhä harvemmin rakentuu asuinpaikan kautta.

Nykytaiteen tutkija Hanna Johansson kirjoittaa Ojan teoksista:Näyttelyssä kotia ja asumista lähestytään yhtäältä rakennetun ympäristön ja sen materiaalisten yksityisyyttä ja julkisuutta määrittelevien rajojen kautta. Toisaalta teoksissa näytetään, että kotia eivät määrittele pelkästään ulkoiset seinät, muurit, ovet ja ikkunat, vaan kotia tehdään aktiivisesti tilaa elämällä”.

Tutkimalla tilojen erityispiirteitä ja rinnastamalla samankaltaisia tiloja toisiinsa Milla-Kariina Oja tarkastelee niitä yhdistäviä tekijöitä, ei niinkään arkkitehtonisesti tai materiaalisesti vaan tunnetasolla. Muistoissamme tilat, joissa olemme eläneet, merkitsevät jollakin tapaa samaa asiaa: ne ovat kaikki olleet turvallisuuden tiloja, omia pesiämme. Muistoissamme ne ovat olemassa yhtä aikaa.


Milla-Kariina Oja
(s.1976) asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Oja valmistui Manchester Metropolitan yliopistosta taiteen laitokselta 1999. Hän jatkoi opintojaan Barcelonan yliopiston taiteiden tiedekunnan tohtoriohjelmassa vuoteen 2002. Milla-Kariina Ojan teoksia on nähty gallerioissa ja taidemuseoissa eri puolilla Eurooppaa ja Kiinaa. Oja on yksi kesäkuussa Aboa Vetus & Ars Novassa avautuvan Turku biennaalin 2015 taiteilijoista.

www.millakariinaoja.com

Projektia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Alfred Kordelinin säätiö, Helsingin kulttuurikeskus ja Starkki.

2.–25.1.2015
Milla-Kariina Oja
PARALLEL INTERIORS

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti–pe 12–16, la–su 12–16
Kiinni 6.1.2015