Sofia Pyy Attempt of Becoming a Bird 4.–27.9.2020

Hippolyte Studio

Sofia Pyyn Attempt of Becoming a Bird on luonnoskirjamainen näyttely, joka tutkii tiloja, mittakaavoja ja vaihtoehtoisia elämisen muotoja. Näyttelykokonaisuus leikittelee mielikuvilla, visuaalisilla rytmeillä ja suuntaa katseen hienovaraisiin yksityiskohtiin. Voisivatko arkipäivän pienet huomiot saada meidät oivaltamaan jotain uutta olemisesta, olevan ja ei-olevan rajapinnoista ja kuvitteellisesta elämästä? Olisiko meidän mahdollista opetella näkemään ei-aineelliset kerrokset tai kuulemaan toisilla aallonpituuksissa elävät olennot?

Pyyn teoskokonaisuus Hippolyte Studiossa koostuu valokuvakirjasta, teksteistä sekä sarjasta valokuvavedoksia. Pyy etsii uusia tapoja tarkastella todellisuutta, jossa voimme hetkeksi unohtaa oman inhimillisen perspektiivimme. Lähikuvat ruudukoista, paperikerroksista ja pienistä esineistä korostavat valon ja varjon kontrastia, ja luovat dynaamisia sommitelmia. Samalla ne tuovat esiin esineiden pintojen rakenteet ja tekevät jokaisesta yksityiskohdasta merkityksellisen. Kuvissa valokuva yhdistyy piirrettyihin viivoihin ja luo naiivia, pelkistettyä maailmaa. Pyy hyödyntää työskentelyssään valoa, varjoja, heijastuksia, hehkua sekä erilaisten materiaalien läpi suodattuvia valonsäteitä. Kuvien negatiiveiksi käännetyt värit luovat optista illuusiota irrottaen tilan tavanomaisesta kokemusmaailmasta. Papereiden väliin jäävät varjot muuttuvat sommittelua kannatteleviksi elementeiksi negatiivisen ja positiivisen tilan vaihtaessa paikkaa.

Näyttelykokonaisuuden taustalla on ajatus siitä, että jokainen ele, teko tai tapahtuma on omalla tavallaan abstrakti ja merkityksetön osana kaoottisten tapahtumien ja liikehdinnän sarjaa. Elämä on ennakoimatonta ja jokainen yksityiskohta vaikuttaa seuraavaan hetkeen. Mikään ei toistu samanlaisena uudelleen ja vain liike jatkuu hetkittäin sulavana ja toisinaan kömpelönä.

Esillä olevan teoskokonaisuuden kuvahahmot vaihtelevat näkökulmaa ihmisen, linnun, hyönteisen sekä elektronisen laitteen välillä, jotka kaikki elävät omaa hiljaista elämäänsä. Viivat, jäljet ja läiskät muuttuvat kameran linssin kautta katsottuna kolmiulotteisiksi paikoiksi tai kuvitteelliseksi, hieman kankeaksi, geometriseksi luonnoksi, jossa paperinpalat ja pölyhiukkaset ovat eläviä ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisiinsa. Minimalismista sekä Man Rayn ja Aleksander Rodchenkon kontrastisista valokuvasommitelmista inspiroitunut näyttely on tutkimus valon ja varjon rytmeistä, liikkeen illuusiosta ja arkipäivän yksityiskohdista.

Sofia Pyy on Helsingissä asuva taiteilija, joka työskentelee piirtämisen, valokuvauksen ja tekstin parissa. Hän on kiinnostunut pelkistämisestä, absurdeista sanaleikeistä ja nonsensesta. Pyyn työskentelyn keskiössä on tarkastella mitä tapahtuu, kun käsitteet puretaan osiin ja niitä sekoitetaan uudelleen niin, että ne muodostavat uusia, hassujakin yhdistelmiä. Pyy viimeistelee parhaillaan opintojaan Aalto-yliopiston Visual Cultures, Curating and Contemporary Art -maisteriohjelmassa.

 


Sofia Pyy
Attempt of Becoming a Bird
Hippolyte Studio
4.9.–27.9.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16


kuva: Sofia Pyy, 5077, sarjasta Attempt of Becoming a Bird, 2019
kuvat näyttelystä: Milla Talassalo