Janette Holmström Revised Nature 2.–25.3.2018

Hippolyte Studio

Janette Holmströms fotografier letar fram natur i stadsbilden. Rymmer definitionen av natur också växter som finner sin plats bland asfalt och betong eller som blivit tilldelade utrymme i en uppbyggd miljö? En del träd är som minnesmärken över naturliga miljöer som tidigare funnits på platsen, men emellanåt smälter de också in i strukturerna. Dialogen mellan byggnader och natur är fascinerande, ibland lustig, men också melankolisk.

I Janette Holmströms verk visas observationer av människor, miljö och förhållandet till naturen. Vi formar oss själva genom vår miljö, men hur mycket påverkar vårt förhållande till naturen oss? Mötet med naturen och upplevelsen av den är viktiga för människorna och det är intressant att iaktta hur detta syns i vardagen och i stadsplaneringen.

Med sina bilder funderar Holmström på hur naturen i byggda miljöer visar sig som utomstående och väcker frågan om huruvida människan kan lösgöra sig från den övriga naturen. Måste naturen följa samma planerade ordning som den byggda miljön, eller finns det utrymme i staden också för ”det vilda”? Hur som helst finner växterna även där en plats och gör den till sin.

Janette Holmström är en fotokonstnär som bor och arbetar i Imatra. Hon tog bildkonstnärexamen (högre yrkeshögskolexamen) vid Saimaan ammattikorkeakoulu år 2015. Janette Holmströms verk har visats på flera separat- och grupputställningar både i Finland och utomlands. Utöver utställningarna arbetar Holmström med offentlig konst. Hon är också en av grundarna till konstcentret Krimi i Imatra. Inkommande sommar visas hennes verk på bildkonstveckorna i Mänttä.

Utställning har fått stöd av Sydöstra Finlands konstkommission och Imatra stad.

 

Janette Holmström
Revised Nature

2.–25.3.2018
Hippolyte Studio
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

bild: Janette Holmström