28.10–20.11.2016 Anni Hanén, Små luftgropar bara

01_soclosesostill_annihanen

”Min far sade en gång till mig att min värld är som en svartvit bild, men jag tror att mitt hjärta har färgat den som sin egen”

I Anni Hanéns utställning rör vi oss i barndomens värld, mellan det förflutna och nutiden. Den poetiska serien Små luftgropar bara (”Pieniä ilmakuoppia vain”) byggs upp till en berättelse där bilderna och texterna ger uttryck för känslor och minnen. Under utställningen lanseras också Hanéns fotobok med samma namn.

Små luftgropar bara tog sin början då konstnären flyttade med sin egen familj till sitt tidigare föräldrahem. Hon fotograferade känslointryck som framträdde i ett hus fullt av minnen, dess trädgård och närliggande skog. Bilderna fungerar som en bro mellan det förflutna, nutiden och det som ska komma och samtidigt som en dialog mellan mor och barn.

Anni Hanéns bildspråk präglas av en poetisk stil. Bildernas stilla rytm och anspråkslöshet lämnar dem öppna för tolkningar. Betraktaren har möjlighet att i bilderna finna något personligt. Samtidigt som helheten fötts ur en personlig synvinkel så fotograferar jag alltid för att förstå livet på ett mer allmänt plan, konstaterar Hanén. Vi är alla en del av en kedja av generationer. Upplevelsen av att se sig själv som en del av familjen och dess historia framträder både i bilderna och i de kompletterande texterna som behandlar uppväxt. Texterna är både en del av utställningen och av Hanéns nya bok.

Anni Hanéns fotobok ”Pieniä ilmakuoppia vain – Just Small Hiccups” ges ut av det tyska förlaget Kehrer Verlag. Boken lanseras i samband med utställningen och den finns även med i Fotogalleri Hippolytes monter (6G84) på Helsingfors Bokmässan i Helsingfors Mässcentrum. Anni Hanén är på plats och signerar böcker fredag 28.10 kl. 15–17 och 18–20.

Anni Hanén (f.1981) bor och arbetar i Helsingfors och hennes verk har visats på både separat- och grupputställningar sedan år 2004. Med serien Små luftgropar bara har Hanén jobbat sedan 2012. Verk ur serien har hittills visats på olika utställningar och internationella fotofestivaler. www.annihanen.com

Konstnären har fått stöd av Centret för konstfrämjande

28.10–20.11.2016
ANNI HANÉN
Små luftgropar bara

Fotogalleri Hippolyte
Georgsgatan 8–10, innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Ti–fre 12–17, lö–sö 12–16

(Bild: Anni Hanén, So Close So Still, ur serien Små luftgropar bara)