24.4–17.5.2015 Fredrika Biström, Tvättstuga

Fotogalleri Hippolyte

53x80_stilleben

I sin konst undersöker Fredrika Biström uppfattningar om utseende, estetik och tradition. Vad anses rätt och vad anses fel? Hennes metoder är foto, installationer, objekt och interaktiva projekt. Bakom utställningen Tvättstuga ligger en 2-årig skapande process. Under projektet har Biström jobbat i studion med modeller hon trivs med. Några av dem har tagit en aktiv roll under fotosessionen och tillsammans med konstnären diskuterat kring poser och bestämt hur bilden tas.

Utställningens namn Tvättstuga bottnar i försök att objektifiera fulhet och syna det vi gömmer. Ett exempel är hemmets praktiska utrymmen, rum som berättar om dagens ideal: vi döljer det praktiska trots att hela hemmet är avskalat och funktionellt. Privata områden som kropp och hem är verktyg i vår sociala teater.

”I början av projektet försökte jag fotografera det som är fult. Jag letade upp misslyckade pysselprojekt, stenar i tråkig färg och synade min egen kropp. Resultatet blev för vackert. Jag såg plötsligt inget fult, jag började se förbi mina invanda föreställningar och lärde mina ögon att tänka efter. Vände jag på stenen blev den vacker. Kan också naturlagar producera fulhet?”

Biström fastnade i stället för kombinationer av material som är neutrala, men i kombination kan väcka tankar. Klassiska stilleben, kroppen i oväntade positioner och skillnaden mellan naturlig och artificiell inspirerade henne. Ett objekt kan väcka känslor bara för att det är på ”fel” plats. Undersökningarna pågår fortfarande.

Tidigare har Biström behandlat ämnen som pengar, makt, heterosexuella karikatyrer, feminism och familjeideal. Hon jobbar med normkritik som bas och trivs då hennes konst når utanför den närmaste kretsen, då den visas på både väntade och oväntade ställen och då den sprids på ett mångsidigt sätt t.ex. genom social media eller i böcker. Hon fascineras av små förändringar som blir stora på bild.

Fredrika Biström (f. 1980) är fotograf och utexaminerades från Aalto-universitetet i Helsingfors 2011. Hon verkar både i arbetsgrupper och ensam och hennes verk har visats på gallerier och på allmänna platser, bl.a. på Euro Pride festivalen i Stockholm, Konstens Natt i Helsingfors, Werstas i Tammerfors samt på gator och torg i Helsingfors.

Tack till Monika P, Johan F, Andreas S, Jocke B och Andreas G för inspirerande stunder!

 

24.4–17.5.2015
FREDRIKA BISTRÖM
Tvättstuga

Fotogalleri Hippolyte
Georgsgatan 8–10 innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Ti–fre 12–17, lö–sö 12–16
Stängt 30.4–1.5 & 14.5.2015

 

(bild: Fredrika Biström, Julcenter)