28.11–21.12.2014 Kenneth Bamberg: Koteka Impressions

Fotogalleri Hippolyte

poster

Den första gången jag såg kotekor, fallokrypter eller penisfodral var i Kulturernas Museum i Helsingfors. De var gjorda av kalebasser och musslor och täckte det manliga könet. De dekorativa fodralen påminde mig om när jag som liten lekfullt prydde snorren med färgglada, vackra band och stolt visade upp den – tills mormor gav blickar som antydde att jag gjorde något opassande.

Påminnelsen fick mig att undra hur skulle fodralet upplevas om det bars idag i väst och vad kan denna traditionella fallosliknande, manlighetssymbol få för värde och vilka former kan den ta.

Kotekan används idag i stammar i Melanesien, Syd-Amerika och Afrika. Antropologer har länge funderat över penisfodralens mening. Fodralets form, utseende och innebörd varierar mellan stam och område. Det kan vara ett klädesplagg, ett rituellt verktyg, eller fylla en praktisk funktion.

Jag frågar personer i olika åldrar och yrkesgrupper, i min omgivning på Åland, om de vill göra en egen, fri tolkning av ett penisfodral. De som tar del finner det ofta viktigt att kotekan utrycker något av deras personlighet. Det är värmande att se entusiasmen som uppstår när fria händer ges för att själva tolka, skapa och forma ett eget fodral. Inte sällan får skapelserna färgrika, pompösa och utsvävande utryck. Som byggnadsmaterial används tex. fruns virkade yllesockor, barndomens kära fantomen tidningar och färgglada, vackra band.

Männen i mina bilder gör en egen fri tolkning av fallos och sätter sin egen personliga prägel. Fodralen de skapar tycks bli till utomkroppsliga manifestationer som speglar en del av den inre självbilden.

När jag bygger mitt fodral använder jag en räfsa med spretande blad. Bladen som spretar förvandlas till olika stigar att följa. Den är oskuldsfullt grön och påminner om senaste gången jag bar något liknande.

 

– Kenneth Bamberg
www.kenbam.com

28.11.–21.12.2014
KENNETH BAMBERG
Koteka Impressions

Fotogalleri Hippolyte
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Ti–fre 12–17, lö–sö 12–16