2-25.5.2014, Laura Lilja: PHILOSOPHIAE ABSURDUS PRINCIPIA OECONOMICA Vol. II 


Fotogalleri Hippolyte

FOTOGALLERI HIPPOLYTE
Georgsgatan 8–10 (innergård), 00120 Helsingfors, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Öppet: tis–fre 12–17, lör–sön 12–16

2-25.5.2014
Laura Lilja
PHILOSOPHIAE ABSURDUS PRINCIPIA OECONOMICA Vol. II

I dagsläget konsumerar människan en och en halv gång mängden av de naturresurser som årligen produceras. Ifall hela världen skulle konsumera lika mycket som finländarna, skulle det krävas resurser av tre och ett halvt jordklot. En konstant växt som utgår från vår jords begränsade resurser är en logisk omöjlighet. Trots detta är människan förvånansvärt avslappnad kring sin framtid och sitt arv.

Laura Liljas installation Philosophiae Absurdus Principia Oeconomica Vol. II gräver sig in i människosinnets absurditet; vi tror hellre på de ekonomiska strukturer som vi har skapat för oss själva än på vetenskapliga faktum. Installationens namn och formerna som lånats av Newtons vagga, hänvisar till Isaac Newton och hans monografi Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), där Newton presenterar sina tre rörelselagar.

Laura Liljas (1975) konceptuella skulpturer och installationer granskar samhällets maktstrukturer och möjligheter till motstånd. Lilja avslutade sin magisterexamen vid Konstakademin i Helsingfors år 2004. Före konst, studerade hon matematik och fysik vid universiteten i Helsingfors och Villmanstrand i Finland. Nyligen har Laura Liljas verk visats i separatutställningar i Finland på Galleria Å i Åbo år 2014, konstmuseet Porin taidemuseo i Björneborg och galleriet Forum Box i Helsingfors år 2012. Hon var även inbjuden till en utställning av samtida kritisk konst och design i Fiskars år 2013.

www.lauralilja.net

Philosophia︀e︡ naturalis principia mathematica

Tack: Centret för konstfrämjande/Bildkonstkommissionen, Centret för konstfrämjande/Satakundas konstkommission