28.4 – 21.5.2017 Pekka Niskanen & Robert Aeberhard, Sounds That Shouldn’t Be There

Niskanen_Robert 1

Med sin utställning Sounds That Shouldn’t Be There (Ljud som inte borde finnas) behandlar bildkonstnär Pekka Niskanen och ljudkonstnär Robert Aeberhard uppkomsten av dolda och oönskade ljud, s.k. hummande. De här ljuden, som är svåra att spåra, uppfattas olika av alla och har sällan en direkt, logisk förklaring. Niskanen och Aeberhard använder en kombination av inspelningar, intervjuer och bilder för att genom en ljud- och videoinstallation närma sig ett fenomen som övergår människans förstånd men – med tanke på dess effekt på kroppen och sinnet – borde uppmuntra till debatt i samhället.

I september 2015 bodde Robert Aeberhard på konstnärsresidenset Cité Internationale des Arts i Paris. Då han vistades i sin studio hade han ofta huvudvärk och led av sömnlöshet och efter en hel dag i studion hade han ett ringande ljud i öronen. Men inte före han började spela bas och arbeta med mikrofoner i studion lade han märke till ett kraftigt störningsljud. Ett väsande i hög ton tillsammans med ett lågfrekvent muller hördes på alla inspelningar. Beroende på mikrofonens plats och vinkel ändrade ljudets frekvens och volym. Energin kunde tydligt lokaliseras i rummet: Aeberhard kunde ”röra” ljudet och följa dess rumsliga dimensioner. Efter att ha spelat in ljuden byggde han instrument, med hjälp av vilka han kunde spela harmonier och melodier med ljuden och ett nytt slags instrument föddes.

För att kunna sova och arbeta täckte Aeberhard väggarna i sin studio med aluminiumfolie. När Pekka Niskanen besökte Aeberhard väckte den modifierade studion och orsakerna till denna genast hans intresse. Tillsammans började Aeberhard och Niskanen undersöka fenomenet, som de snart identifierade som s.k. hummande: lågfrekventa ljud utan någon logisk förklaring. De beskrivs ofta som ljudet av en avlägsen lastbil på tomgång eller som ett lågfrekvent muller, som t.o.m. kan få föremål i rummet att vibrera. Eftersom alla inte kan höra de här ljuden antas det ofta att människor som påverkas av dem hallucinerar.

Det är svårt att spåra hummandets ursprung. Studier misstänker mobilantenner, högspänningsledningar eller vibrationer som orsakas av gasledningar. Militären använder också långvågiga radiosignaler för att kommunicera med ubåtar och flygplan runtom i världen och personer som påverkas av ljuden har rapporterat om starkare hummande under t.ex. NATO-manövrar. Även om bara vissa människor uppfattar ljuden rapporteras det om dem på många olika håll i världen.

Med en oskyddad mikrofon och en pickup bandade Robert Aeberhard in de odefinierade ljuden på olika platser medan Pekka Niskanen filmade platserna. De märkte snart att dessa ”ljud som inte borde finnas” inte är ovanliga, men att de behöver tolkas till hörbara ljud eftersom de flesta av oss inte kan uppfatta dem som sådana.

Video- och ljudinstallationen på Hippolyte är en sådan tolkning. Aeberhards ljudkonst gör de ohörbara ljuden hörbara och gör de oönskade till önskade ljud genom att komponera musikstycken av dem. Basgitarren, som också är ett lågfrekvent instrument, fungerar som en lämplig musikalisk motpart. Bilderna av de platser där hummandet förekommer antyder om ljudens ursprung. Pekka Niskanen intervjuade också konstnärer Sara Pathirane, Cheng Jen Pei och Lin Cheng Wei på Cité Internationale des Arts. Pathirane hade bott i samma studion och de andra hade sina studior i närheten av Aeberhards. Ljudkonst, bilder och intervjuer formar sålunda ett pussel som uppmuntrar till diskussion om ett svårgreppbart och relativt okänt fenomen, vars påverkan på människans fysiska och mentala hälsa ännu är oklar.

Pekka Niskanen (f. 1961) är en mediakonstnär, video- och filmskapare som visat sina verk runtom i världen. Hans viktigaste utställningar har varit i MUUgallery, (Helsingfors 2015), Fotogalleri Hippolyte (Helsingfors 2013), Suomesta Gallery (Berlin 2012), Ateneum (Helsingfors 2009), White Box Gallery (New York 2004), INOVA (Milwaukee, Illinois 2001) and Kiasma (Helsingfors 1998). Niskanen har också visualiserat experimentell teater i Finland. Han gjorde även scenografi och kostym för Verdis Rigoletto på Göteborgsoperan år 2005. Niskanen arbetar också med dokumentärfilmer och video. Hans film Virtual War har visats på YLE/TV1 i 2012. www.pekkaniskanen.com

Robert Aeberhard (f. 1977) bor och arbetar som musiker och ljudkonstnär i Bern i Schweiz. Som ljudkonstnär deltog han i utställningar och föreställningar i Bern och Paris. Hans undersökningar och arbete med inspelningar ute på fältet finns dokumenterade i hans ljudblogg. Som basist spelade Robert Aeberhard på mer än 600 konserter i Europa. Med sin duo ‘Fitzgerald & Rimini’, tillsammans med diktaren Ariane von Graffenried, släppte han albumen Aristokratie und Wahnsinn (Aristokrati och vansinne, 2011) och Grand Tour (2015), för vilken de uppmärksammades med Berns kantons litteraturpris. Tillsammans med pianisten Oli Kuster släppte han albumet OKRA, musik för piano och fältinspelningar (2016). År 2014 tilldelades Robert Aeberhard ett stipendium av Berns kanton och bodde i sex månader på Cité Internationale des Arts i Paris. www.dadaad.ch

I samarbete: Sara Pathirane, Cheng Jen Pei och Lin Cheng Wei

Utställningen har fått stöd av: Genelec, AVEK / Tuuli Penttinen-Lampisuo, Alfred Kordelin Stiftelse, Centret för konstfrämjande

 

28.4–21.5.2017
PEKKA NISKANEN & ROBERT AEBERHARD
Sounds That Shouldn’t Be There

Fotogalleri Hippolyte
Georgsgatan 8–10, innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Ti–fre 12–17, lö–sö 12–16

bild: Pekka Niskanen

Genelec_logo-