Ulrika Ferm Vi låtsas som om det regnar 4.–27.1.2019

Fotogalleri Hippolyte & Hippolyte Studio

I sitt arbete är Ulrika Ferm intresserad av arkiv-strukturer och hur historien presenterar sig genom olika arkiv. Hon kan sägas examinera historiens representation, samt materialitetens roll i arkiveringsprocesserna. I sin utställning Vi låtsas som om det regnar fokuserar Ferm på filmer ur en samling av nordirländska turistfilmer (Northern Ireland Tourist Board) samt andra filmer som fått statlig finansiering under åren 1950-1976. Filmerna har ursprungligen filmats för att sälja Nordirland antingen som en plats för investering eller som turistmål. Filmerna dokumenterar det nordirländska livet, samhället, historien, människorna och olika platser.

I utställningen visas både redigerat och oredigerat filmmaterial. Ferm har editerat klipp eller utdrag som betonar inbördes repetition och hindrar bilderna från att rota sig i tid och rum. Genom att kombinera liknande material tar konstnären fram olika aspekter, eller agenter som spelat en roll när arkivet bildats och som samtidigt formar en bild av en nation.

Genom dessa rörande och poetiska filmer avslöjas vilka teman som tidigare bedömdes som viktiga. Även om dessa flyktiga inblickar i arkivet verkar slumpartiga ger de en representativ bild av motiven i original-filmerna. Verket låtsas skapa en statistik av förfluten tid, där oväntade, oönskade och / eller ogynnsamma events blir iögonfallande för att de lyser med sin frånvaro. Speglad av den fakta att det i arkivet finns väldigt få dokument (fiktion såväl som dokumentärer) som behandlar eller handlar om den 30 åriga Konflikten i Nordirland.

Utställningen adresserar den materiella frågan genom att kombinera olika medium. De senaste två decennierna har filmer digitaliserats för att främja tillgängligheten och med baktanken att förlänga livslängden på materialet. För utställningen har Ferm vänt om processen och producerat en 16 mm film och så att säga återfört det digitaliserade materialet tillbaka till sitt ursprungliga medium.

Ulrika Ferms utställning visas både i Hippolyte Galleriet och studion. Projektet var ursprungligen del av Brittiska Filminstitutets projekt Britain on Film och producerats i samarbete med Northern Ireland Screen’s Digital Archive. Utställningen har visats i Belfast på galleriet PS2 2017 och kuraterades då av Mirjami Schuppert.

Ulrika Ferms konstnärliga verksamhet baserar sig ofta på ingående research som tacklar historiska och socialpolitiska ämnen. Hennes medium är fotografi, installation, rörlig bild och olika former av samarbeten som ibland innehåller element av performance. Ferm har varit en av de grundade medlemmarna för kollektivet Platform i Vasa som främst producerat platsspecifika projekt. Ferm har också erfarenhet av kurator rollen och organisatoriskt arbete. Hon har erhållit betydande stipendier, priser och nomineringar. 2002 utnämndes hon till årets unga konstnär. Ulrika Ferm har utexaminerats som konstmagister från Pallas, Konstindustriella Högskolan (1998) och från Hochschule der Kunste, Berlin (2001). Sedan 2013 verkar hon som professor i plats- och situationsspecifik konst på Bildkonstakademin i Helsingfors.

Bildkonstakademin har understött utställningen på Hippolyte.

I media
Svenska Yle

 

Ulrika Ferm
Vi låtsas som om det regnar
4.–27.1.2019
Fotogalleri Hippolyte & Hippolyte Studio
Öppet: tis–fre 12–17, lö–sö 12–16

bild: arkivbild, Tourist Board promotion material in a window display, 1964
NI Tourist Board © National Museums NI Collection Ulster Museum