30.6–29.7.2016 Laurene Bois-Mariage, ReCOLLAGES

72dpi _ ReCOLLAGES #k2

ReCOLLAGES är en serie skärmavbilder som visar öppna internetfönster arrangerade enligt kända moderna och postmoderna collage och fotomontage av konstnärer såsom Karel Teige, Herbert Bayer, Kurt Schwitters och Jiří Kolář.

Verket utforskar både mångfalden av källor på Internet och dematerialiseringen av bilden i den digitala eran. Gränserna mellan fotografi, målning och teckning suddas ut och blir till slut irrelevanta. Mitt arbete omprövar giltigheten hos de gränser som skiljer åt amatör-, konst- och professionella produktioner. Verket behandlar också den allt större tillgången till bilder som sammanfaller med en ökning av juridiska begränsningar gällande användandet av bilderna, förklarar Laurene Bois-Mariage.

Collage, ett begrepp som härstammar från franskans coller som betyder att limma, är en teknik där olika element och former läggs ihop och sålunda skapar en ny helhet. Det är också en betydelsefull form av beslagtagande, som Laurene Bois-Mariages utställning söker återskapa genom digitala medier.

Laurene Bois-Mariage bor och arbetar i Helsingfors. Hon tog först examen i bildkonst och senare magisterexamen vid Ecole Nationale Superieure de la Photographie i Arles, Frankrike år 2005. Bois-Mariage är särskilt intresserad av kollektiva förfaranden inom fotokonsten, av dess nya produktions- och spridningskontexter och dess plats inom sociala medier. Hennes verk visas regelbundet på separat- och grupputställningar och hon deltar i diverse kulturevenemang runtom i världen. År 2015 visades hennes verk i Finland, Grekland, Spanien och USA.

30.6.–29.7.2016
Laurene Bois-Mariage
ReCOLLAGES

HIPPOLYTE STUDIO
Georgsgatan 8–10 innergård, 00120 Helsingfors
+358 9 612 3344, www.hippolyte.fi
Mån–fre 12–17, lö–sö stängt

(bild: Laurene Bois-Mariage, ReCollages #k2, 2016)